Λιβάδι & Παζάρι
Το Λιβάδι και το Παζάρι αποτελούν δύο από τς παλαιότερες αλλά βασικές λειτουργίες του Συλλόγου που πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε καλοκαίρι στο Κροκύλειο, την περίοδο του Αυγούστου και μέσα από αυτές οι νέοι, οι γυναίκες αλλά και οι λοιποί χωριανοί βρίσκονται μεταξύ τους, δημιουργούν και προσφέρουν στα κοινά.
ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ
Το Λιβάδι είναι το εντευκτήριο του Συλλόγου Κροκυλειωτών ο Μακρυγιάννης, ξεκίνησε την λειτουργία του το μακρυνό 1979, συμβάλοντας στην πολιτιστική ιστορία του Κροκυλείου και μέχρι σήμερα παραμένει ένας βασικός πόλος έλξης όχι μόνο για τη νεολαία αλλά και για όλους τους χωριανούς. Αποτελεί τον πολυχώρο του χωριού μας που εξυπηρετεί τις περισσότερες εκδηλώσεις όπως μουσικές βραδιές, live σχήματα, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, ομιλίες, λαϊκές συνελεύσεις, παιδικά πάρτυ κ.λ.π. Στη λειτουργία του συμβάλει περισσότερο η νεολαία που μέσα από την εθελοντική συμμετοχή, γνωρίζεται, διασκεδάζει και έρχεται κοντά στις Συλλογικές δράσεις.
ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ
Ο θεσμός του παζαριού ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελένης Τρακάκη και λειτούργησε για πρώτη φορά στο πανηγύρι του χωριού στις 20 Ιουλίου του 1982, με τα έσοδα τότε να ενισχύουν το έργο του καταφυγίου. Την επόμενη χρονιά, στα Μακρυγιάννεια του 1983, το παζάρι έγινε απέναντι ακριβώς στου Καντά, με τα έσοδα να προσφέρονται στην τότε Κοινότητα για την διαμόρφωση παιδικής χαράς κάτω από το σχολείο. (βλ. Εφημερίδα ΤΟ ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ ΑΦ125, Οκτ-Νοε-Δεκ 2011). Έκτοτε το παζάρι άνοιγε συνήθως για τις εκδηλώσεις Μακρυγιαννείων. Τα όποια έσοδά επιστρέφονταν πάντα στο χωριό, πότε στα έργα της κοινότητας και πότε στις δράσεις του Συλλόγου.
Τα τελευταία χρόνια το παζάρι λειτουργεί κάθε καλοκαίρι για λίγες ημέρες τον Αύγουστο, στο παλιό ταχυδρομείο στην πλατεία, χώρο που παραχωρούσε δωρεάν επί σειρά ετών ο Τάκης Κουτσούκος. Το 2023 ο Σύλλογος Κροκυλιωτών ο Μακρυγιάννης ενοικίασε και επισκεύασε τον συγκεριμένο χώρο προκειμένου να υπάρχει ένας σταθερός χώρος για την αποθήκευση και την έκθεση των αντικειμένων.
Η επιτυχία του παζαριού βασίζεται στον εθελοντισμό, το μεράκι και στην αγάπη για το χωριό μας. Αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για συνάντηση, συζήτηση προσφέροντας πάντα τέλος μία ηθική ικανοποίηση στους εκάστοτε δημιουργούς και συμμετέχοντες που εισπράτουν την επιβράβευση των συγχωριανών μας.