Λαογραφικά
Αποκριές στο Κροκύλειο του 1928
16/02/2018
Η ανωτέρω φωτογραφία, με αναγραφόμενη ημερομηνία το 1928, απεικονίζει αποκριάτικο γάμο, που πιθανώς να περιλάμβανε και το κλέψιμο της νύφης. Είναι βγαλμένη στην πλατεία του χωριού, μπροστά στο καφενείο του Καστανά (Γεωργίου Α. Καντά) και στο μαγαζί του Θανάση Καραμπέλου, όταν ήταν ισόγεια και αποτελούσαν χωριστές οικοδομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα σπίτια φαίνονται είναι σκεπασμένα με πλάκες.

Ευτυχώς στο πίσω μέρος της φωτογραφίας σώζονται τα ονόματα. Από τα αριστερά όπως την βλέπουμε είναι:
1) Δ. Μπετχαβάς. Τουφεκάει με την πιστόλα στον αέρα. 
2) Σ. Μπετχαβάς. Κι αυτός με την κουμπούρα του.
3) Π. Γ. Μαρμάρας. Συμπεθερόπουλο με την ασήκωτη στολή του.
4) Δ. Σ. Αυγερόπουλος. Ο παππάς που στεφάνωσε με το ευαγγέλιο στο χέρι.
5) Ι. Χ. Κατσίμπας. Ανάμεσα στον παππά και στον γαμπρό.
6) Π. Κ. Σαΐτης. Ο γαμπρός με την γκλίτσα.
7) Γιώργος Ι. Αθανασόπουλος. Η νύφη.
8) Χ. Β. Ψήττας. Ο κουμπάρος, μπροστά του μια τραγιόκαπα.
9) Β. Π. Παγώνης. Μπροστά του το τραπεζάκι του καστανά.
10) Π. Γ. Υφαντής. Συμπέθερος.
11) Κ. Ι. Στράτος. Συμπέθερος.
12) Κ. Π. Παπαρηγολιάς. Συπεθερόπουλο και
13) Γ. Α. Παγώνης. Με τα άσπρα και μια μαχαίρα μάλλον παρά κουμπούρα.

Πίσω από αυτούς διακρίνονται κι άλλοι συμπέθεροι. Από αυτούς αναφέρεται το όνομα του Χ. Κ. Σαΐτη. Στα σκαλοπάτια του καφενείου διακρίνονται γυναίκες και άντρες χωρίς μάσκες (προσωπίδες τις λέγαμε τότε) καθώς και ένας χωροφύλακας. Δεξιά ο καλοντυμένος με το μπαστούνι και τη χρυσή αλυσίδα στο γιλέκο, σίγουρα είναι κάποιος νεοφερμένος αμερικάνος - όπως λέγαμε τότε τους μετανάστες.

Την φωτογραφία με την χρονολογία 1928 την πήραμε από την ιστοσελίδα του κ. Παρασκευά Μπακαρέζου http://krokilion.gr, ενώ τις πληροφορίες γι' αυτήν αντλήθηκαν από την εφημερίδα ΤΟ ΚΡΟΚΥΛΙΟ (ΑΦ 48, Φεβρουάριος - Μάιος 1992) στην οποία αναφέρεται ότι η φωτογραφία είναι πάνω - κάτω 70 χρονών.

Τέλος η κ. Μαρία Παπαθανασίου, που έχει σαν πηγή την δημοσίευση της εφημερίδας, αναφέρει στο βιβλίο της "ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΟ, Παιδιά και παιδική ηλικία στο Κροκύλειο Δωρίδας τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα" (εικ.10 σελ.331):

Από τα ονόματα που είναι γραμμένα στο πίσω μέρος αυτής της φωτογραφίας σε συνδυασμό με τις χρονολογίες γέννησης που είναι καταγεγραμμένες στο Γενικό Μητρώο μπορεί κανείς να υπολογίσει κατά προσέγγιση τις ηλικίες των περισσότερων εικονιζομένων.
Το ένα παιδί (το τρίτο από αριστερά) ήταν περίπου 8 ετών, 9 από τους 11 «μεγάλους» είχαν γεννηθεί μεταξύ 1903 και 1906. Επειδή δε γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία φωτογράφισης μπορούμε να πούμε χονδρικά ότι τα 9 αυτά άτομα ήταν ηλικίας 15 με 20 ετών (το ανώτερο). Αυτό σημαίνει ότι ο «αποκριάτικος γάμος» αποτελούσε υπόθεση των νέων, ανύπαντρων ανδρών της κοινότητας.