Ειδήσεις
Ο επιβλητικός πλάτανος στην κεντρική πλατεία του Κροκυλείου Φωκίδας
08/09/2024
Ένα από τα ομορφότερα χωριά που υπάρχουν στο νομό Φωκίδος είναι το Κροκύλειο. Ένα πανέμορφο καταπράσινο ορεινό χωριό σκαρφαλωμένο σε ύψος 840 μέτρων που ίσως αρκετοί δεν το γνωρίζουν αλλά αξίζει να το επισκεφτούν πολλοί.

Ο μεγάλος πλάτανος που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού είναι σύμβολο φυσικής ομορφιάς και κοινωνικής ζωής. Αυτό το δέντρο, με τα φαρδιά του κλαδιά και το πλούσιο φύλλωμα, προσφέρει δροσιά και ηρεμία στους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να καθίσουν στη σκιά του και να απολαύσουν μια στιγμή ξεγνοιασιάς.

Στην καρδιά του πανέμορφου χωριού, εκεί στην κεντρική πλατεία, όπου στέκει αγέρωχος ο μεγάλος πλάτανος, βρίσκεται ένας παραδοσιακός ξενώνας που αποπνέει ζεστασιά και φιλοξενία. Ο ξενώνας αυτός, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και τις ξύλινες λεπτομέρειες, αποτελεί πραγματικό στολίδι για το χωριό.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια ποικιλία από τοπικά εδέσματα.Από χειροποίητες πίτες και φρέσκο ψωμί, μέχρι λαχταριστά ψητά και παραδοσιακά γλυκά, ο ξενώνας προσφέρει μια γευστική εμπειρία που συνδυάζει την παράδοση με την ποιότητα. Τα τραπεζάκια του, τοποθετημένα στη σκιά του πλάτανου, προσκαλούν τους ταξιδιώτες να χαλαρώσουν,να μοιραστούν ιστορίες και να απολαύσουν την γαστρονομία του τόπου, ενώ ακούνε τον ήχο των φύλλων που θροΐζουν απαλά στον άνεμο.

Κείμενο και φωτογραφία: Γιάννης Κούτρης