Ειδήσεις
Εννέα φοιτητές έλαβαν το βραβείο των 1.500€ του Ιδρύματος Οικογενείας Μακρυκώστα
30/08/2024
Όταν πριν λίγους μήνες ο κ. Ντίνος Μακρυκώστας έκανε την πρόταση στο Σύλλογο να αλλάξουν τα κριτήρια με τα οποία δινόντουσαν οι οικονομικές ενισχύσεις σε φοιτητές, δημιούργησε κλίμα ευχαρίστησης αφού οι δικαιούχοι φοιτητές θα γινόντουσαν πολλοί περισσότεροι. Παράλληλα όμως άνοιξε την συζήτηση για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί η παρουσία των παιδιών στο χωριό με τρόπο εποικοδομιτικό και ωφέλιμο τόσο για τα ίδια όσο και για τον Σύλλογο. Η απόφαση που λήφθηκε ήταν να ζητήσουμε από τους φοιτητές να λειτουργήσουν ώς βοηθητικά μέλη - εθελοντές του Συλλόγου σε όλες τις δραστηριότητες του καλοκαιριού προκειμένου να γνωρίσουν το Σύλλογο και να έρθουν σε μία επαφή με τον τρόπο λειτουργίας του. Αφού δημοσιεύθηκε η αρχική πρόσκληση συγκεντρώθηκαν οι αιτήσεις και έγινε η προεπιλογή 9 φοιτητών που τηρούσαν τα τυπικά προσόντα και οι οποίοι θα έπρεπε την περίοδο 11 με 16 Αυγούστου να βρίσκονται στο Κροκύλειο συμμετέχοντας και βοηθώντας στα κοινά και κυρίως στις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει ο Σύλλογος. Το χρηματικό βραβείο ορίστηκε όπως και τα προηγούμενα χρόνια στα 1.500€ για κάθε φοιτητή.

Το αρχικό προσκλητήριο είχε οριστεί το απόγευμα της 11ης Αυγούστου στην πλατεία και με χαρά διαπιστώσαμε πως όλα τα παιδιά ήταν παρόντα και εξέφρασαν τη διάθεσή τους να βοηθήσουν οπουδήποτε υπήρχε ανάγκη.  Τον συντονισμό των φοιτητών από πλευράς Συλλόγου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Μαυραγάνης. Έτσι μαζί με τους φοιτητές βρέθηκαν στο σχολείο προκειμένου να ξεκινήσουν την προετοιμασία του χώρου για την συναυλία του Γιάννη Διονυσίου που είχε οριστεί για την επομένη. Έτσι εκτός των άλλων μεταφέρθηκαν και στήθηκαν καρέκλες στο προαύλιο ενώ μετακινήθηκε και η μπασκέτα που βρίσκεται μπροστά από την σκηνή.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επομένη το πρωί όπου το πρόγραμμα περιελάμβανε την καθαριότητα στο εσωτερικό του κτιρίου του σχολείου. Επιστρατεύθηκαν κουβάδες, σκούπες κλπ και όλοι μαζί βοήθησαν στο καθάρισμα του μουσείου και της μεγάλης αίθουσας του σχολείου ώστε όλα να είναι στη θέση τους και καθαρά για την μουσική εκδήλωση. Το απόγευμα της 12ης Αυγούστου τα πάντα ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τον Γιάννη Διονυσίου με τους μουσικούς του και το κοινό. Αναλαμβάνοντας διάφορα πόστα οι φοιτητές, καλοσόριζαν το κοινό, τους κερνούσαν ένα ποτήρι κρασί, ξεναγούσαν τους επισκέπτες στο μουσείο, βοηθούσαν στο παρκάρισμα των αυτοκινήτων και ήταν παρόντες για να εξυπηρετήσουν στην οποιαδήποτε ανάγκη. Ομοίως στο τέλος της συναυλίας κινητοποιήθηκαν ξανά προκειμένου ο χώρος να εκκενωθεί με ασφάλεια, να καθαριστεί, να μαζευτούν οι καρέκλες και να τοποθετηθούν ξανά οι μπασκέτες στη θέση τους.


Όλα τα απογεύματα οι φοιτητές φρόντισαν με βάρδιες που έβγαλαν μόνοι τους, να παραμένει ανοιχτό το λαογραφικό μουσείο για τους επισκέπτες. Δημιούργησαν επίσης μία ομάδα στο viber που επέτρεψε τον γρήγορο και καλύτερο συντονισμό τους με τον Σύλλογο.

Στις 14 Αυγούστου ο Σύλλογος είχε προγραμματίσει πάρτυ νεολαίας στο Λιβάδι. Τα παιδιά φρόντισαν από το απόγευμα να καθαρίσουν και να προετοιμάσουν το χώρο μέσα και γύρω από το Λιβάδι. Από νωρίς το βράδυ η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία με αποτέλεσμα η παρουσία και η βοήθεια των παιδιών να είναι υπερπολύτιμη στο σερβίρισμα, το πλύσιμο των ποτηριών και στην εξυπηρέτηση του κόσμου.


Στις 16 Αυγούστου το πρωί όλοι μαζί συγκεντρώθηκαν ξανά στο σχολείο. Αυτή τη φορά με την βοήθεια του Πάνου Βλασίου επιστρατεύτηκαν φτυάρια και κασμάδες. Το πρόγραμμα είχε την διαμόρφωση ενός τμήματος του μονοπατιού που θα ενώνει το προαύλιο του σχολείου με την παιδική χαρά. Την ομαδική δουλειά ακολούθησε ένα κέρασμα και ξεκούραση στην πλατεία. 


Πέρα όμως από τις εργασίες που προσέφεραν τα παιδιά, κατάφεραν παράλληλα να γνωριστούν και να κάνουν φιλίες, να συναναστραφούν, να διασκεδάσουν και να συνεργαστούν σαν μία πραγματική ομάδα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μέσα σε αυτή την ομάδα εντάχθηκε και ένα παιδί που πρόσφερε όπως και οι υπόλοιποι χωρίς να δικαιούται την χρηματική ενίσχυση. Το παιδί αυτό είναι ο Ντίνος Π. Βλασίου και είναι πραγματικά αξιέπαινος για την προσφορά του. Το απόγευμα της ίδια ημέρας η ομάδα ξαναμαζεύτηκε στο σχολείο αυτή τη φορά όμως όχι για εργασία αλλά για συζήτηση. Ζητήθηκε από τα παιδιά να συσκεφτούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το χωριό. Από πλευράς Συλλόγου στη συζήτηση, εκτός του Αντιπροέδρου παρών ήταν και ο Πρόεδρος Βαγγέλης Γραββάνης.  Επιγραμματικά τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  • Δημιουργία “playroom” (πινγκ πονγκ, τάβλι, σκάκι) και βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του χωριού
  • Νέες δραστηριότητες από το Σύλλογο όπως "βραδιά σινεμά", "Λιβάδι junior", "κυνήγι χαμένου θησαυρού"  κλπ
  • Διάνοιξη των μονοπατιών και βελτίωση χώρων αναψυχής όπως η Αγία Παρασκευή
  • Επισκέψεις στα ξωκκλήσια του χωριού, και ξενάγηση σε αξιοθέατα και επιλεγμένες διαδρομές
  • Σελίδα Κροκυλείου από τη νεολαία στο Instagram
  • Στοχευμένες επισκευές στην κοινότητα μεγάλη μάντρας της παιδικής χαράς, βρύσες, σκαλοπάτια Αϊ Θανάση, επισκευές στα παγκάκια με κόψιμο δέντρων που κόβουν τη θέα, δρόμος νεκροταφείου, φωτισμός μονοπατιού  κάτω μαχαλά
Όλες οι παρατηρήσεις των παιδιών ήταν ιδιαίτερα εύστοχες και οι προτάσεις τους εμπεριστατωμένες. Για το λόγο αυτό θα δημοσιευθούν με αναλυτικότερο τρόπο και αξίζει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την κοινότητα και από τον Σύλλογο.

Το βράδυ της 16ης Αυγούστου έγινε ο χορός των γαμπρών και νυμφών στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε και η απονομή αναμνηστικών επαίνων στους παρακάτω 9 φοιτητές:




1 Δάφνης Π. Νικόλαος
ΕΚΠΑ Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού
2 Κρίτσας Αθ. Γεώργος
ΠΑΔΑ Εργοθεραπείας
3 Μπακαρέζου Π. Χρυσούλα
ΕΚΠΑ Θεατρικών Σπουδών
4 Παγώνη Μ. Κατερίνα
ΠΑΔΑ Αγωγής & Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία
5 Παπαγεωργίου Α. Δημήτριος
ΟΠΑ Οικονομικής Επιστήμης
6 Προύντζου Α. Κωνσταντίνα
ΠΠ Πολιτικών Μηχανικών
7 Σκούρα Γ. Αφροδίτη
ΕΜΠ ΗΜ και Μηχανικών Υπολογιστών
8 Σκούρα Α. Ελένη
ΕΚΠΑ Ψυχολογίας
9 Σκούρας Γ. Ηλίας
ΕΜΠ Μηχανολόγων Μηχανικών


Για το φετινό πρόγραμμα απονομής υποτροφιών γίναμε δέκτες  ενθουσιωδών σχολίων όχι μόνο από τους φοιτητές αλλά και από τους γονείς που είδαν τα παιδιά τους να κάνουν διακοπές στο χωριό, να κάνουν νέες φιλίες και να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους. Πιστεύουμε πως με την χορηγία του Macricostas Family Foundation Inc θα μπορέσουμε να το επαναλάβουμε και την επόμενη χρονιά. Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα για το συνολικό ποσό των 13,500€ που διέθεσε στους φοιτητές μας καθώς και τον κ. Ντίνο Μακρυκώστα που συζητά πάντα μαζί μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα τα θέματα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί προς όφελος του χωριού μας.