Απόδοση της δυτικής πτέρυγας του Ιωάννη Μακρυγιάννη προσωρινά υπό κατασκευή
Ο Ντίνο Μακρυκώστας είναι εκτελεστικός πρόεδρος της Photronics, μιας εταιρείας photomask που ίδρυσε το 1969 και που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία δικτύων (σχεδιασμός κυκλωμάτων σε γυάλινες πλάκες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μικροτσίπ). Ο κ. Μακρυκώστας, γιος Μικρασιατών προσφύγων, έλαβε την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες που δεν μπόρεσαν να έχουν ποτέ οι γονείς του. Οι θυσίες τους, τον εμπνέουν προκειμένου να υποστηρίζει εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως η Γεννάδειος βιβλιοθήκη, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο μελέτης της ελληνικής ιστορίας, της λογοτεχνίας και της τέχνης, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. «Είμαστε ευγνώμονες για τη γενναιοδωρία και τη βαθιά δέσμευση του κ. Μακρυκώστα στην αποστολή της βιβλιοθήκης», δηλώνει ο Αλέξανδρος Ζαγόρειος, Πρόεδρος των Εποπτικών Αρχών της Γενναδείου βιβλιοθήκης.
Ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης (1797-1864) πολέμησε γενναία στον πόλεμο των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους και συνέβαλε σημαντικά στην πολιτική ζωή του πρώιμου ελληνικού κράτους. Τα απομνημονεύματά του, γραμμένα σε μια άμεση, καθαρά δημοτική γλώσσα από αυτόν τον παθιασμένο, αδαή πατριώτη θεωρούνται «μνημείο της νεοελληνικής λογοτεχνίας». Ο Μακρυγιάννης προσέλαβε τον Σπαρτιάτη καλλιτέχνη Παναγιώτη Ζωγράφο να εκτελέσει μια σειρά 24 ζωγραφικών έργων σε ξύλο που απεικονίζουν ιστορικές μάχες του μακρέως ελληνικού Αγώνα για την ελευθερία ακριβώς όπως τους περιέγραψε ο Μακρυγιάννης. Αντίγραφα των έργων σε χαρτί παρουσιάστηκαν στους μονάρχες των εμπλεκόμενων χωρών. Η Γεννάδειος βιβλιοθήκη κατέχει το αντίγραφο που ανήκε στον βασιλιά Όθωνα.
Η πολιορκία των Αθηνών, "ένας από τους πίνακες ζωγραφικής που συνθέτουν τη Μακρυγιάννεια συλλογή της Γενναδείου"
Η Γεννάδειος βιβλιοθήκη είναι ένα νεοκλασικό κτίριο ορόσημο στην καρδιά της Αθήνας, όπου οι επιστήμονες μπορούν να βρουν απαράμιλλες πηγές για τις ελληνικές σπουδές και στην οποία η Αθηναϊκή διεθνής κοινότητα απολαμβάνει δημόσιες διαλέξεις, εκθέσεις και συναυλίες. Η νέα πτέρυγα του Ιωάννη Μακρυγιάννη περιλαμβάνει μια νέο-ανεγερθείσα σύγχρονη γκαλερί, καθώς και έναν ανακαινισμένο εσωτερικό χώρο για έρευνα, σεμινάρια και διαθέσιμα ράφια μεγάλης έκτασης με μονογραφίες της μοναδικής αυτής βιβλιοθήκης. Το σημαντικό αυτό έργο βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του χάρη σε σημαντικές χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα επιχορηγήσεων ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας, το εθνικό ίδρυμα επιχορηγήσεων κλασικών σπουδών(NEH) και πολυάριθμες ακόμα θεσμικές και ιδιωτικές δωρεές, πέραν της ιστορικής συμβολής του κυρίου και της κυρίας Μακρυκώστα.
Η αφιέρωση της πτέρυγας στο όνομα του Ιωάννη Μακρυγιάννη θα αποδοθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής και ανακαίνισής της. Τα μέλη της οικογένειας Μακρυκώστα θα είναι επίτιμοι καλεσμένοι τόσο στις τελετές εγκαινίων, όσο και στο άνοιγμα της έκθεσης για τη ζωή και την συνεισφορά του στρατηγού Μακρυγιάννη, που θα περιλαμβάνει τους πίνακές του - και τη συγκινητική αφήγηση του σθένους και του πατριωτισμού που εκφράζουν - καθώς και άλλα τεχνουργήματα που σχετίζονται με τη ζωή του. Κατόπιν αιτήματος του κυρίου και της κυρίας Μακρυκώστα, τουλάχιστον δύο από τους πίνακες ζωγραφικής θα παραμείνουν σε έκθεση ως μέρος μιας περιστροφής που θα επιτρέπει σε όλους τους 24 πίνακες να προβάλλονται ετησίως.
«Το οικογενειακό Ίδρυμα Μακρυκώστα, τιμώντας τη μνήμη των γονέων μου Στέφανου και Αναστασίας Αρμάου - Μακρυκώστα, είναι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξει την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, τη Γεννάδειο βιβλιοθήκη και όσους επωφελούνται από το ζωτικό έργο που επιτελούν για τη διατήρηση του ελληνικού παρελθόντος που έλληνες ήρωες όπως ο στρατηγός Μακρυγιάννης πολέμησαν τόσο σκληρά για να κρατήσουν ζωντανό», δηλώνει ο Ντίνο Μακρυκώστας.
Απο τα αριστερά προς τα δεξιά: Αρχειονόμος Natalia Vogeikoff-Brogan, σχολικός Διευθυντής ο Jim Wright, Γεώργιος Μακρυκώστας, Διευθύντρια της βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου και ο Ντίνο Μακρυκώστας που εποπτεύουν την εξέλιξη στο εσωτερικό της δυτικής πτέρυγας
Η κ. Γεωργοπούλου «είναι περιχαρής για την ευκαιρία που η οικογένεια Μακρυκώστα παρουσίασε στη βιβλιοθήκη προκειμένου να στρέψει την προσοχή στη σειρά έργων του Μακρυγιάννη», καθώς και για τη δωρεά της που δίνει τα μέσα στη Γεννάδειο να εξελιχθεί:
«Η Πτέρυγα του Ιωάννη Μακρυγιάννη θα μας επιτρέψει να μοιραστούμε τις αξιοσημείωτες συλλογές της Γενναδείου βιβλιοθήκης στο πιο αξιόλογο περιβάλλον και να συνεργαστούμε με άλλες οργανώσεις σε πολιτιστικά σημαντικές εκθέσεις που διαφορετικά δεν θα ήταν εφικτές. Ευχαριστούμε τους κύριο και κυρία Μακρυκώστα για τη γενναιόδωρη προσφορά τους και τη διαφορά που θα σημειωθεί στην εργασία μας όσον αφορά την πρόοδο στη γνώση του ελληνικού παρελθόντος, τόσο μέσω της έκτασης της δραστηριότητάς μας διαμέσου του εκθεσιακού χώρου όσο και μέσω της ακαδημαϊκής έρευνας μέσα στην ίδια τη βιβλιοθήκη».